Wat is edelsmeden?

Edelsmeden is het bewerken van edele metalen, denk aan zilver, goud, titanium, platina, koper, messing, palladium,..

Graag geef ik eerst een verduidelijking van de verschillen tussen een goudsmid, juwelier, zilversmid en edelsmid. Deze worden vaak door elkaar gehaald wat soms voor verwarring kan zorgen.

* Een goudsmid is kort gezegd een metaalbewerker, die zich heeft gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden en andere kleine sier- en kunstvoorwerpen die onder andere gemaakt worden van edele metalen. Ook kunnen er andere materialen in verwerkt worden zoals, edelstenen, emaille, hout,.. 

* Een zilversmid heeft zich meer gespecialiseerd in grotere sier- en kunstvoorwerpen. Denk hierbij aan schalen, bekers, vazen, enz.. 

* Een Edelsmid is de overkoepelde naam voor het smeden in het algemeen.

* Een juwelier houdt zich vooral bezig met de organisatie en verkoop van sieraden en huurt vaak een goudsmid in om onder andere sieraden te laten repareren of bv. een ontwerp te laten uitwerken.

 

Goudsmeden is van oudsher een mooie ambacht, waarin men vooral secuur te werk gaat met waardevolle materialen en producten. Het is een prachtig beroep waarin je je creativiteit de vrije loop kunt laten gaan en waarmee je andere mensen blij kan maken. Het werken met nieuwe technieken maar ook met hele oude technieken maakt dat het vak vele mogelijkheden bied. 

Naast nieuwe creaties die een goudsmid maakt kun je vaak ook terecht voor een reparatie van een sieraad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ring die te groot is en verkleind moet worden of van oude gouden ringen een nieuw sieraad laten maken. Het zijn een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden die een goudsmid kan uitvoeren. Uiteraard werkt iedere goudsmid zoals in ieder ander vak volgens zijn eigen kunnen en regels. 

 

Ben je ook nieuwsgierig geworden na het bovenstaande te hebben gelezen en wil je graag zelf een keertje het vak beoefenen? Stuur dan een mail naar info@ansbijoux.nl  en geef je op voor één van de workshops of cursussen in edelsmeden. 

Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een uniek en zelf handgemaakt sieraad.

Ben je ook nieuwsgierig geworden na het bovenstaande te hebben gelezen en wil je graag zelf een keertje het vak beoefenen? Schrijf je dan snel in via de agenda of stuur een mail naar info@ansbijoux.nl  

Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een uniek en zelf handgemaakt sieraad. 

 

  • De workshops worden gegeven in de atelier in kleine groepjes.
  • De workshops zijn te volgen vanaf 18 jaar.
  • An's Bijoux geeft geen workshops op locatie. 

 

Wij verwelkomen je graag in onze atelier, tot dan!