Alle bestellingen boven de € 100,- worden gratis verzonden binnen Nederland!

Tips en Tricks 

Onderhoud van uw zilveren sieraden:

Zilveren sieraden kunnen gaan verkleuren (oxideren) door onder andere de lucht, de zuurtegraad van uw huid,..

Dit is een proces wat normaal is en gewoon gebeurd. Op zich is dit niet erg want je kunt dit proces ook niet echt tegenhouden! Hier lees je een aantal tips die helpen om je sieraden toch mooi en glanzend te houden:

Tip 1: Door het regelmatig gebruik van een speciaal poetsdoekje (geïmpregneerd doekje) voorkomt je het verkleuren en blijft het sieraad mooi glanzen. Deze poetsdoek kan ook in combinatie met een speciaal reinigingsbadje of crème gebruikt worden. Deze producten zijn in de webshop verkrijgbaar.       

Tip 2: Wanneer het sieraad niet gedragen wordt, stop het dan in een juwelendoosje of een goed donker en afsluitbaar zakje. 

Tip 3: Let op met chemicaliën! Geen enkel sieraad is hier tegen bestand. Denk bv. aan chloor, haarlak, ammoniak,.

Doe de sieraden uit wanneer je met chemicaliën aan de slag gaat. Doe de sieraden ook uit wanneer je gaat slapen, douchen, poetsen,  zwemmen,.

Tip 4:  Sieraden zijn ook schoon te maken in een sopje van lauw water en een beetje vloeibaar afwasmiddel. Reinig hierin je sieraad met een zachte tandenborstel. En droog het vervolgens goed af. ( Let wel op met edelstenen, parels,..)

Tip 5: Let op met cosmeticaproducten zoals make-up, haarlak, crèmes enz. ook dit vinden de sieraden niet fijn.

 

Verschillende soorten zilver:

Zilverklei: Is een kneedbaar zilver ook wel Art Clay Silver genoemd. Het word verwerkt zoals klei, vandaar de naam zilverklei. Het product  bestaat uit zilver, water en bindmiddel. Het water verdampt bij het drogen en het bindmiddel verbrand bij het bakken van het sieraad. Tijdens het bakken krimpt het sieraad ongeveer tussen de 7 á 9%. Het afgewerkte sieraad bestaat uit 99,9% zilver.

 950 Zilverklei: Deze zilverklei bestaat voor 90% uit zilver en koper. De overige 10% bestaat uit bindmiddel en water. Deze 10% verdampt en verbrand tijdens het drogen en het bakproces. De zuiverheid van het afgewerkte sieraad is 950. Het verschil met de gewone zilverklei is de sterkte en de buigzaamheid van dit product en een ander en langer bakproces.
Tijdens het bakken krimpt het sieraad ongeveer tussen de 11 á 13%.

Sterling zilver (925): Soms ook wel 925 zilver genoemd. Bestaat voor ongeveer 92,5% uit zilver en 7,5% uit andere metalen meestal is dit koper. 

Argentium zilver 935: Is gelegeerd met het metaal germanium. Het speciale productieproces zorgt ervoor dat het germanium oxideert.                                                               Germanium zorgt voor een transparante oxidatie, wat zorgt voor een aanslagvrij en mooi wit zilver. Argentium zilver is hoog aanslagvrij en heeft weinig extra behandeling nodig daarnaast is het ook harder en sterker dan traditioneel zilver. 

Silver pladed: Silver pladed sieraden of ook wel verzilverde sieraden genoemd bestaan uit een metaal van bv. koper met een laagje zilver                                           eromheen. Wanneer er een laagje goud omheen zit noemt men dit goldpladed of verguld.

Stainless steel: Wordt ook wel RVS, inox  of roestvrijstaal genoemd. Het bestaat hoofdzakelijk uit een legering van ijzer, chroom, nikkel en                                                koolstof. Om van roestrvrijstaal te kunnen spreken is er minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.  Het Voordeel van stainless steel is dat het minder snel krast, langer mooi blijft en sterker is.

Patina:  Word gebruikt om het sieraad bewust te oxideren ook wel zwarten genoemd. Dit word gedaan om bv.  het zilveren sieraad meer tot zijn recht te laten komen. Denk bv. aan een vingerafdruk. Deze print komt dan duidelijker tot zijn recht. Het word ook gebruikt om een sieraad bv. een authentieke look te geven.

Goudklei: Is net als de zilverklei kneedbaar. Men bewerkt het net zoals zilverklei. Het product is ook van Art Clay Silver. Het is 24 karaat goud  (puur goud) en na het afbakken is de goudklei nog ongeveer 22 karaat goud.

Goudpasta: Ook de pasta valt onder Art Clay Silver en is na het afbakken ongeveer 22 karaat goud. De pasta wordt als een laagje aangebracht  over bv. de zilverklei.

Goudfolie: En ook de goudfolie valt onder Art Clay Silver en ook deze is na het afbakken ongeveer 22 karaat goud. De folie wordt ook aangebracht net zoals de goudpasta als een laagje goud over bv. de zilverklei.

Goud: De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).


Ringmaat opmeten

Neem een bestaande ring die goed van maat is en leg deze op een liniaal of meetlint. 

Meet tussen de ringband de millimeters (diameter) op. Zie linker foto. Als deze bv. 16,5 mm (diameter) tussen de ringband meet dan is de ringmaat 16,5 of ook wel maat 52 genoemd. (zie hieronder de ringtabel).

Tip:

  •  Wanneer je een bredere ring wil aankopen, hou er dan rekening mee dat de ringmaat een halve tot een hele ringmaat groter moet zijn. Een bredere ring voelt vaak smaller aan.
  • Hou ook rekening met de dikte van de vinger. bv. in de zomer zwellen de vingers door de warmte vaak iets meer op.
  • Meet het liefst aan het einde van de dag de ringmaat op. Dit omdat de vinger dan vaak iets dikker is. 
  • Hou er rekening mee dat de maat van de linker vinger anders kan zijn dan die van bv. de rechter vinger.
  • Wanneer de knokkels erg groot zijn kunt u beter kiezen voor een grotere maat.

Wanneer je niet zeker bent over de goede maat, bent u na afspraak ook welkom in de atelier om de ring vrijblijvend te passen.

Ringmaat Omtrek (mm) Binnendiameter
15 47 15
15,5 48 15,5
16 50 16
16,5 51 16,5
17 53 17
17,5 55 17,5
18 56 18
18,5 58 18,5
19 60 19
19,5 61 19,5
20 63 20
20,5 64 20,5
21 66 21