Alle bestellingen boven de € 100,- worden gratis verzonden binnen Nederland!

Wat is edelsmeden?

Edelsmeden is het bewerken van edele metalen, denk aan zilver, goud, titanium, platina, koper, messing, palladium,..

Graag geef ik eerst een verduidelijking van de verschillen tussen een goudsmid, juwelier, zilversmid en edelsmid. Deze worden vaak door elkaar gehaald wat soms voor verwarring kan zorgen.

* Een goudsmid is kort gezegd een metaalbewerker, die zich heeft gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden en andere kleine sier- en kunstvoorwerpen die onder andere gemaakt worden van edele metalen. Ook kunnen er andere materialen in verwerkt worden zoals, edelstenen, emaille, hout,.. 

* Een zilversmid maakt meer de grotere sier- en kunstvoorwerpen. Denk hierbij aan schalen, bekers, vazen, enz.. 

* En de naam Edelsmid is de overkoepelde naam voor het smeden in het algemeen.

* Een juwelier houdt zich vooral bezig met de organisatie en verkoop van sieraden en huurt of heeft een goudsmid in dienst.

 

Goudsmeden is van oudsher een mooie ambacht, waarin men vooral secuur te werk gaat met waardevolle producten en materialen. Het is een prachtig beroep waarin je je creativiteit de vrije loop kan laten gaan en waarmee je andere mensen blij kunt maken. Het werken met nieuwe technieken maar ook met hele oude technieken maakt dat het vak vele mogelijkheden bied. 

Naast nieuwe creaties die een goudsmid maakt kun je vaak ook terecht voor een reparatie van een sieraad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ring die te groot is en verkleind moet worden of van oude gouden ringen nieuwe sieraden laten maken. Het zijn een paar voorbeelden van de velen die een goudsmid eventueel kan uitvoeren. Uiteraard werkt iedere goudsmid zoals in ieder ander vak volgens zijn eigen regels en kunnen. 

 

Ben je ook nieuwsgierig geworden na het bovenstaande te hebben gelezen en wil je graag zelf een keertje het vak beoefenen? Stuur dan een mailtje naar info@ansbijoux.nl  en geef je op voor één van de workshops in edelsmeden. 

Wij verwelkomen je graag in ons atelier, tot dan!

 

Wanneer je een workshop op een andere locatie wil laten doorgaan (b.v. op uw werk) i.v.m. een grotere groep ( meer dan 6 personen) , neem dan even contact met ons op voor verder overleg. info@ansbijoux.nl