Tips en Tricks 

Onderhoud van uw zilveren sieraden:

Zilveren sieraden kunnen gaan verkleuren (oxideren) door onder andere de lucht, de zuurtegraad van uw huid,..

Dit is een proces wat normaal is en gewoon gebeurd. Op zich is dit niet erg want je kunt dit proces ook niet echt tegenhouden! Hier lees je een aantal tips die helpen om je sieraden toch mooi en glanzend te houden:

Tip 1: Door het regelmatig gebruik van een speciaal poetsdoekje (geïmpregneerd doekje) voorkomt je het verkleuren en blijft het sieraad mooi glanzen. Deze poetsdoek kan ook in combinatie met een speciaal reinigingsbadje of crème gebruikt worden. Deze producten zijn in de webshop verkrijgbaar.       

Tip 2: Wanneer het sieraad niet gedragen wordt, stop het dan in een juwelendoosje of een goed donker en afsluitbaar zakje. 

Tip 3: Let op met chemicaliën! Geen enkel sieraad is hier tegen bestand. Denk bv. aan chloor, haarlak, ammoniak,.

Doe de sieraden uit wanneer je met chemicaliën aan de slag gaat. Doe de sieraden ook uit wanneer je gaat slapen, douchen, poetsen,  zwemmen,.

Tip 4:  Sieraden zijn ook schoon te maken in een sopje van lauw water en een beetje vloeibaar afwasmiddel. Reinig hierin je sieraad met een zachte tandenborstel. En droog het vervolgens goed af. ( Let wel op met edelstenen, parels,..)

Tip 5: Let op met cosmeticaproducten zoals make-up, haarlak, crèmes enz. ook dit vinden de sieraden niet fijn.

Tip 6: Edelstenen kun je het best niet met water reinigen, dit omdat veel edelstenen niet tegen water kunnen. Denk hierbij aan de Opaal, lapis Lazuli, Turkoois, Calciet,... Poets de edelstenen met een zachte poetsdoek om zo de edelsteen stof en vetvrij te maken. 

 

Verschillende soorten edelmetalen:

Zilverklei: Is een kneedbaar zilver ook wel Art Clay Silver genoemd. Het word verwerkt zoals klei, vandaar de naam zilverklei. Het product  bestaat uit zilver, water en bindmiddel. Het water verdampt bij het drogen en het bindmiddel verbrand bij het bakken van het sieraad. Tijdens het bakken krimpt het sieraad ongeveer tussen de 7 á 9%. Het afgewerkte sieraad bestaat uit 99,9% zilver.

950 Zilverklei: Deze zilverklei bestaat voor 90% uit zilver en de overige 10% uit koper. De zuiverheid van het afgewerkte sieraad is 950. Het verschil met de gewone zilverklei is de sterkte en de buigzaamheid van dit product en een ander en langer bakproces.
Tijdens het bakken krimpt het sieraad ongeveer tussen de 11 á 13%.

Sterling zilver of zilver (925): Bestaat voor 92,5% uit zilver en 7,5% uit andere metalen meestal is dit koper. 

Argentium zilver 935: Is gelegeerd met het metaal germanium. Het speciale productieproces zorgt ervoor dat het germanium oxideert.                                                               Germanium zorgt voor een transparante oxidatie, wat zorgt voor een aanslagvrij en mooi wit zilver. Argentium zilver is hoog aanslagvrij en heeft weinig extra behandeling nodig daarnaast is het ook harder en sterker dan traditioneel zilver. 

Silver pladed: Silver pladed sieraden of ook wel verzilverde sieraden genoemd bestaan uit een metaal van bv. koper met een laagje zilver                                           eromheen. Wanneer er een laagje goud omheen zit noemt men dit goldpladed of verguld.

Stainless steel: Wordt ook wel RVS, inox  of roestvrijstaal genoemd. Het bestaat hoofdzakelijk uit een legering van ijzer, chroom, nikkel en                                                koolstof. Om van roestrvrijstaal te kunnen spreken is er minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.  Het Voordeel van stainless steel is dat het minder snel krast, langer mooi blijft en sterker is.

Patina: Word gebruikt om het sieraad bewust te oxideren ook wel zwarten genoemd. Dit word gedaan om bv.  het zilveren sieraad meer tot zijn recht te laten komen. Denk bv. aan een vingerafdruk. Deze print komt dan duidelijker tot zijn recht. Het word ook gebruikt om een sieraad bv. een authentieke look te geven.

Goudklei: Is net als de zilverklei kneedbaar. Men bewerkt het net zoals zilverklei. Het product is ook van Art Clay Silver. Het is 24 karaat goud  (puur goud) en na het afbakken is de goudklei nog ongeveer 22 karaat goud.

Goudpasta: Ook de pasta valt onder Art Clay Silver en is na het afbakken ongeveer 22 karaat goud. De pasta wordt als een laagje aangebracht  over bv. de zilverklei.

Goudfolie: En ook de goudfolie valt onder Art Clay Silver en ook deze is na het afbakken ongeveer 22 karaat goud. De folie wordt ook aangebracht net zoals de goudpasta als een laagje goud over bv. de zilverklei.

Goud: De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).