Wat Tips en Tricks voor een goed onderhoud van uw zilveren sieraden.

 

Onderhoud van je zilveren sieraden:

Zilveren sieraden kunnen gaan verkleuren (oxideren) Door oa. lucht, de zuurtegraad van je huid,..

Dit is een proces wat niet tegen te houden is, het gebeurd onder andere door het dragen van je zilveren sieraad. Op zich is dit niet erg want je kan dit proces ook niet echt tegenhouden! Hier lees je een aantal tips die helpen om je zilveren sieraad toch mooi en glanzend te houden:

 

Tip 1: Door het regelmatig gebruik van een speciaal poetsdoekje voorkom je het verkleuren en blijft het sieraad mooi glanzen. Deze poetsdoek kan ook in combinatie met een speciaal reinigingsbadje of crème gebruikt worden. Deze producten zijn bij An's Bijoux verkrijgbaar.       

Tip 2: Wanneer het sieraad niet gedragen wordt, stop het dan in een juwelendoosje of een goed donker en afsluitbaar zakje.

Tip 3: Let op met chemicaliën! Geen enkel sieraad is hier tegen bestand. Denk bv. aan chloor, haarlak, ammoniak,.

Doe de sieraden uit wanneer je met chemicaliën aan de slag gaat. Doe de sieraden ook uit wanneer je gaat slapen, douchen, poetsen, zwemmen,.

Tip 4: Zilveren sieraden zijn ook schoon te maken in een sopje van lauw water en een beetje vloeibaar afwasmiddel. Reinig hierin je sieraad met een zachte tandenborstel. En droog het vervolgens goed af. ( Let wel op met edelstenen, parels,..)

Tip 5: Let op met cosmeticaproducten zoals make-up, haarlak, crèmes enz. ook dit vinden zilveren sieraden niet fijn.

 

Een aantal verschillende soorten zilver:

Zilverklei: Is een kneedbaar zilver ook wel Art Clay Silver genoemd. Het word verwerkt zoals klei, vandaar de naam zilverklei. Het product bestaat uit zilver, water en bindmiddel. Het water verdampt bij het drogen en het bindmiddel verbrand bij het bakken van het sieraad.Tijdens het bakken krimpt het sieraad ongeveer tussen de 7 á 9%. Het afgewerkte sieraad bestaat uit 99,9% zilver.

 

950 Zilverklei: Deze zilverklei bestaat voor 90% uit zilver en koper. De overige 10% bestaat uit bindmiddel en water. Deze 10% verdampt en verbrand tijdens het drogen en het bakproces. De zuiverheid van het afgewerkte sieraad is 950. Het verschil met de gewone zilverklei is de sterkte en de buigzaamheid van dit product en een ander en langer bakproces. Tijdens het bakken krimpt het sieraad ongeveer tussen de 11 á 13%.

 

Sterling zilver (925): Ook wel 925 zilver genoemd. Bestaat voor ongeveer 92,5% uit zilver en 7,5% uit andere metalen meestal is dit koper. Het sterling zilver vereist als standaard dat de legering een zilver hoeveelheid van een duizendste fijnheid van 925.

 

Argentium zilver 935: Is gelegeerd met het metaal germanium. Het speciale productieproces zorgt ervoor dat het germanium oxideert. Germanium zorgt voor een transparante oxidatie, wat zorgt voor een aanslagvrij en mooi wit zilver. Argentium zilver is hoog aanslagvrij en heeft weinig extra behandeling nodig daarnaast is het ook harder en sterker dan traditioneel zilver. 

 

Silver pladed: Silver pladed sieraden of ook wel verzilverde sieraden genoemd bestaan uit een metaal van bv. koper met een laagje zilver eromheen. 

Wanneer er een laagje goud omheen zit noemt men dit goldpladed of verguld.

 

Stainless steel: Wordt ook wel RVS, inox  of roestvrijstaal genoemd. Het bestaat hoofdzakelijk uit een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestrvrijstaal te kunnen spreken is er minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Het Voordeel van stainless steel is dat het minder snel krast, langer mooi blijft en sterker is.

 

Zwavellever:  Word gebruikt om het sieraad bewust te oxideren ook wel zwarten genoemd. Dit word gedaan om bv.  het zilveren sieraad meer tot zijn recht te laten komen. Denk bv. aan een vingerafdruk. Deze print komt dan duidelijker tot zijn recht. Het word ook gebruikt om een sieraad bv. een authentieke look te geven.

 

Ringmaat opmeten

Neem een ring die goed van maat is en leg deze op een liniaal of meetlint. 

Meet nu tussen de ringband de millimeters (diameter) op. Zie foto. Als deze bv. 16,5mm (diameter) tussen de ringband meet dan weet je nu dat je ringmaat 16,5mm is. Wanneer je een brede ring wil aankopen hou er dan rekening mee dat de ringmaat een halve tot een hele ringmaat groter moet zijn. Dit omdat een bredere ring smaller aanvoelt aan de vinger. Hou ook rekening met de dikte van de vinger. bv. in de zomer zwellen de vingers door de warmte vaak iets meer op.

Wanneer u niet zeker bent over de goede maat kunt u ook langs de atelier komen

(op afspraak) zodat wij uw ringmaat kunnen opmeten.